Er zijn tegenwoordig tal van hoogwerkers, maar welke past bij uw vraag en organisatie?

De verschillende soorten hoogwerkers

Voor het werken op hoogte werd er vroeger uiteraard de ladder gebruikt. Maar door de jaren heen zijn er hier een aantal veranderingen in gekomen en tegenwoordig zijn de hoogwerkers niet meer uit het straatbeeld, op bouwplaatsen en in magazijnen weg te denken. Bij elke vraag past dan ook weer een andere hoogwerker, maar welke hoogwerkers zijn er eigenlijk op de markt. We geven u graag een korte toelichting.

  • Masthoogwerkers: dit is de kleinste en meest compacte soort in de hoogwerkerindustrie en worden met name ingezet voor indoor werkzaamheden, denk hierbij aan opslag, algemeen onderhoud en transport. Bovendien kenmerken deze hoogwerkers zich door het lichtgewicht, en door de compactheid zijn ze eenvoudig te verplaatsen tussen deuropeningen en en soms zelfs in liften. 

  • Schaarhoogwerkers: zoals de naam al aangeeft, kan deze hoogwerker alleen verticaal in de hoogte, waardoor ze ideaal zijn voor bijvoorbeeld onderhoud aan en in gebouwen. Ook deze hoogwerker wordt het meest ingezet voor indoor werkzaamheden, dit door de lagere hefcapaciteit. Maar de diesel schaarhoogwerkers zijn ook goed inzetbaar voor outdoor werkzaamheden, ook door de ruw terrein banden. 

  • Knikhoogwerkers: dit type hoogwerker kan met zijn "knik" eenvoudig over obstakels heen reiken. Bovendien kan de knikhoogwerker zowel verticaal als horizontaal reiken, ook mede door de knik in de arm. De knkikarmhoogwerkers zijn zowel inzetbaar voor binnen- als buitengebruik.

  • Telescoop hoogwerkers: met deze hoogwerker kunt u op grote hoogte werken. De telescoop hoogwerkers zbieden namelijk een groter horizontale reach, dan ieder ander type of model. Ze zijn ideaal inzetbaar voor moeilijk toegankelijke gebieden en ook geschikt voor bouwplaatsen. Met de Xtra Capacity (XC) uitvoeringen, is deze hoogweker ook in staa om meer capaciteit te vervoeren. 

De motoren van de hoogwerkers

Net als dat er verschillende soorten hoogwerkers zijn, kunnen deze hoogwerkers ook verschillende motoren bevatten. Dit is geheel afhaneklijk van het type, maar ook in de werkomstandigheden waarin deze wordt ingezet. Je kunt hierbij denken aan de capaciteit, inzetbaarheid van indoor of outdoor en de emissie-kosten. Er zijn drie soorten aandrijvingen, elektrisch, hybride en diesel. 

  • Elektrisch: net als in auto's ontwikkelen ook de hoogwerkers zich in de elektrische aandrijving. In de hoogwerker sector wordt tot op heden deze aandrijving het meest ingezet in het binnengebruik, doordat deze machines stiller zijn en geen uitstoot hebben. Echter zijn er ook steeds meer modellen inzetbaar voor outdoor werkzaamheden, waaronder de Genie GS-4655.
  • Hybride: omdat nog niet alle modellen beschikbaar zijn in een volledige elektrische variant, is de hybride hoogwerker een mooie tussenoplossing. Ze hebben een milieuvriendelijke motor met een hoog rendement. Zo kan er op één batterij een gehele dag gewerkt worden, en ik combinatie met de één volle diesel tank en één volle lading een gehele week. Ze zijn zowel inzetbaar voor binnen- als buitengebruik.
  • Diesel: de diesel hoogwerkers zijn uitsluitend voor buitengebruik, dit vanwege de uitstoot van de dieselmotor. Bovendien kenmerkt de dieselmotor zich door zijn kracht, waardoor deze vaak meer capaciteit kan dragen en steviger is (hierdoor vaak minder last van bijvoorbeeld wind).

Met bovenstaande informatie bent u wellicht al iets zekerder van welke hoogwerker bij uw vraag en organisatie past, maar met de hoeveel types per soort kan het alsnog moeilijk zijn om de juiste keuze te maken. Er zijn nog een aantal punten waar u rekening mee kunt houden bij de aanschaf van een hoogwerker. 

  • De werkhoogte die u nodig heeft voor uw werkzaamheden.
  • De werkcapaciteit van de machine. Denk hierbij aan het aantal personen dat op het platform dient te werken, het gewicht van het materiaal en gereedschap, etc.
  • Het type motor zoals hierboven beschreven.
  • De plaats van de werkzaamheden: binnen- en/of buitenwerkzaamheden.
  • Mogelijke afmetingen van de werkplek en mogelijke obstakels.

Mocht u liever persoonlijk advies willen over de beste hoogwerker voor uw organisatie helpen onze deskundige medewerkers u graag. Neem vrijblijvend contact met ons op!