Is een heftruckcertificaat nou verplicht of niet als je op een heftruck moet werken? Anders dan algemeen wordt aangenomen, is een heftruckcertificaat niet verplicht. Hoe zit dat nou? ​

Is een Heftruck Certificaat Verplicht?

Veel mensen vragen zich af: is een heftruck certificaat verplicht als je op een heftruck moet werken? Het korte antwoord is nee. Ondanks wat vaak wordt gedacht, is een heftruck certificaat niet wettelijk verplicht. Laten we dit verder uitleggen.

Wettelijke Regelgeving Rondom Heftruck Certificaten

 

In tegenstelling tot een rijbewijs voor auto's, dat wettelijk vereist is voor deelname aan het verkeer, bestaat er geen wet die voorschrijft dat heftruckchauffeurs een heftruck certificaat moeten hebben. Volgens de Nederlandse wet is een heftruck certificaat dus niet verplicht.

 

Arbowet en Veilig Werken

Betekent dit dat iedereen zonder training op een heftruck mag rijden? Zeker niet. De Arbowet schrijft voor dat werknemers die gevaarlijke machines bedienen, zoals heftrucks, voldoende instructie moeten hebben ontvangen. Dit zorgt ervoor dat werknemers bewust zijn van de risico's en veilig kunnen werken. Hoewel een heftruck certificaat niet verplicht is, is het een erkend middel om aan te tonen dat iemand voldoende is opgeleid.

Bedrijfsbeleid en Verantwoordelijkheid

Veel bedrijven kiezen ervoor om het heftruck certificaat verplicht te stellen voor hun medewerkers. Dit certificaat dient als bewijs dat de werknemer de nodige training en instructies heeft ontvangen. Bij calamiteiten kan het certificaat aantonen dat de werkgever aan zijn zorgplicht heeft voldaan en de veiligheid van de werknemers heeft gewaarborgd.

Conclusie: Heftruck Certificaat Verplicht?

Is een heftruck certificaat verplicht? Nee, wettelijk gezien niet. Maar veel bedrijven stellen het wel verplicht om de veiligheid te garanderen en aansprakelijkheid te beperken. Het is dus sterk aanbevolen om een heftruck certificaat te behalen.

Veel bedrijven stellen dan ook het certificaat verplicht bij medewerkers voordat ze met een hef- of reachtruck mogen werken. Op die manier kunnen er bij calamiteiten met de certificering van de medewerkers worden aangetoond dat de werkgever voorzien heeft in de eerder besproken ‘voldoende instructie’.

Het certificaat is dus niet verplicht, echter wel een heel goed idee.

Heb je nog vragen over de wet- en regelgeving rondom het rijden op heftrucks? Neem contact op met G&T voor meer informatie en deskundig advies!