Sinds maart 2015 rijdt er bij het Franse bedrijf FM Logistic een testvloot van reachtrucks en pallettrucks die zijn voorzien van brandstofcellen, waarmee waterstof wordt omgezet in elektriciteit. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een techniek zonder uitstoot van schadelijke stoffen. FM Logistics is van oorsprong een Franse logistieke dienstverlener die in 12 verschillende landen actief is. Het bedrijf maakt gebruik van een gemengde intern transportvloot van elektrisch aangedreven trucks, gecombineerd met de 10 nieuwe waterstof aangedreven magazijntrucks.

Op de huidige testlocatie in Neuville wordt gewerkt met een meerploegendienstensysteem. Met de inzet van de nieuwe brandstofceltrucks op waterstof is het wisselen van de batterijen aan het einde van de dienst overbodig geworden. Het laden van de nieuwe brandstofceltruck met waterstof kost slecht enkele minuten, wat te vergelijken is met het tanken van een auto. Bij een intensieve inzet haalt de truck probleemloos 8 werkuren. Indien de pilot succesvol is heeft FM Logistics de ambitie om de volledige vloot van 84 trucks om te zetten naar een waterstof aangedreven truckvloot.

 

Samenwerking

Toyota biedt in samenwerking met Hypulsion verschillende magazijn- en heftrucks aan die op waterstof worden aangedreven. Hypulsion is een joint venture tussen het Amerikaanse bedrijf Plugpower en het Franse Air liquide. De joint venture van het Amerikaanse en Franse bedrijf levert de brandstofcellen en laadstations, terwijl Toyota Material Handling verschillende trucks aanbiedt die worden aangedreven op waterstof. Op dit moment gaat het om de volgende modellen:

  • Levio P-serie elektrische pallettruck
  • Optio L-serie orderverzameltruck
  • Reflex R/E-serie reachtruck
  • Traigo 48 elektrische vorkheftruck
  • Traigo 80 elektrische vorkheftruck

Toyota Material Handling participeert in een groot Europees project van de Europese Unie, de Fuel Cell Hydrogen Joint Undertaking. In dit project werken verschillende energieleveranciers, fabrikanten en logistieke dienstverleners samen om duurzame energieoplossingen te bevorderen en verder te ontwikkelen.

Toekomst visie Toyota Material Handling

Naast het feit dat de brandstofceltrucks grote productiviteitsverbeteringen bieden, wordt ook de CO2-uitstoot fors teruggebracht. De brandstofcellen stoten geen schadelijke stoffen uit, het enige ‘afval’ is water. Craig Walby, directeur Product Management bij Toyota Material Handling Europe: “We zijn zeer enthousiast dat we actief participeren in het project bij FM Logistic. Het potentieel van waterstof als alternatieve brandstof is groot en met deze pilot tonen we aan dat er volop mogelijkheden zijn voor alternatieve en duurzame energieoplossingen.”